Kuriozitete

Teleskopi më i madh në botë zbulon një planet të ri të ngjashëm me Tokën

Teleskopi James Webb ka bërë një sërë zbulimesh të reja që kur u lançua pak më shumë se një vit më parë, dhe tani ai mund të shtojë një tjetër arritje në këtë listë.

Për herë të parë teleskopi më i madh në botë ka zbuluar një planet.

Jo vetëm kaq, por duket se është shumë e ngjashme me Tokën.

Shkencëtarët po planifikojnë vëzhgime të mëtejshme në muajt e ardhshëm për të mësuar më shumë rreth planetit të ri.

Çfarë zbuluan shkencëtarët?

Planeti shkëmbor quhet LHS 475b dhe ndodhet 41 vite dritë larg në yjësinë Octantus.

Ai u pa për herë të parë nga një nga satelitët e NASA-s, por ishte teleskopi James Webb ai që ishte në gjendje ta shihte atë dhe të konfirmonte praninë e tij.

Për shkak se planeti është shumë i ri, ka ende shumë për të mësuar rreth LHS 475b, megjithatë, shkencëtarët deri më tani kanë qenë në gjendje të konfirmojnë disa detaje fillestare.

Është një planet i vogël shkëmbor që është pothuajse identik në madhësi me Tokën.

Ata gjithashtu zbuluan se është disa qindra gradë më e ngrohtë se planeti ynë.

Ekipet janë ende duke u përpjekur të kuptojnë nëse ka një atmosferë, megjithatë, ata janë të sigurt se nuk ka një atmosferë të trashë metani siç ka një nga hënat e Saturnit, Titan.

Shkencëtarët janë të ngazëllyer për këtë zbulim të ri dhe presin që teleskopi i madh të zbulojë shumë planetë të tjerë në të ardhmen.

Drejtori i NASA-s Mark Klempin tha: “Këto rezultate të para vëzhgimi nga një planet shkëmbor me madhësinë e Tokës hapin derën për shumë mundësi të ardhshme për studimin e atmosferave të planetëve shkëmborë me ndihmën e Webb.

Shkencëtarët shpresojnë të mësojnë më shumë rreth planetit të ri gjatë vëzhgimeve të ardhshme të planifikuara për këtë verë.