Karma-s nuk i shpëton dot askush. Sepse, ç’të bësh do të gjesh në këtë botë

Karma nuk është e keqe ose e mirë, është neutrale.

Karma është gjithçka që krijohet, çdo qëndrim, çdo mendim, çdo emocion, çdo fjalë, çdo urdhër është një energji, e cila gjeneron një reagim në univers. Gjenet e quajnë energji vibruese.

Pra, karma është gjithçka që bëjmë, ndjehemi apo mendojmë dhe kjo automatikisht tërheq një pasojë, ligjin e njohur të shkakut dhe pasojës. Çdo veprim ka një ndikim në univers dhe, si pasojë, në jetën tonë.

E tashmja jonë është rezultat i ngjarjeve që kemi shkaktuar në të kaluarën dhe ajo që ne e quajmë e ardhmja, me një vizion të caktuar të joreales, sepse nuk ka ardhur ende, do të varet nga ajo që ne po gjenerojmë tani, në dashurinë apo dëmtimin që shkaktojmë për të tjerët.

Pra, si e ndryshojmë karmën që kemi krijuar dhe që do të duhet patjetër të jetojmë, nëse për momentin po përjetojmë pasojat e asaj që kemi bërë tashmë? Fjala Karma nënkupton veprimin dhe përbëhet nga një lloj force që tejkalon gjithçka. Ky lloj i energjisë është i pafund dhe i padukshëm dhe është një pasojë e drejtpërdrejtë e veprimeve të qenies njerëzore.

Karma qeveriset nga dymbëdhjetë ligje. Secili prej tyre na lejon të marrim kuptimin shpirtëror të ekzistencës. Në budizëm nuk ka zot për të kontrolluar, këto ligje vijnë nga natyra (si ligji i gravitacionit universal) dhe njerëzit kanë vullnet të lirë për t’i zbatuar ato ose jo. Prandaj, bërja e së mirës ose e së keqes varet nga secili dhe nga ai vendim, ne jemi përgjegjës për pasojat.

Ligjet e karma nuk i referohen një hakmarrjeje të jetës që është parashikuar ndaj nesh, por pasqyrimit të secilit prej veprimeve tona.