A ka shkaktuar pandemia “cunam” në shëndetin mendor të njerëzve?

Nga Richard Bentall- The Guardian

Sipas disa raporteve të mediave dhe komentuesve të mediave në komunitetin e shëndetit mendor, tani po përballemi me një kërcënim më të madh për shëndetin mendor që nga lufta e dytë botërore dhe një “cunam” të mundshëm të problemeve psikologjike.

Me një ekip ekspertësh nga Universitetet e Sheffield, Ulster, Liverpool, UCL dhe Royal Holloëay dhe Bedford College unë kam monitoruar shëndetin mendor të popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar që nga fillimi i krizës. Duke parë gjetjet tona, ne mendojmë se ky rrëfim i cunamit është mashtrues. Nëse pranohet në mënyrë jo kritike, kjo mund të dëmtojë përpjekjet për të mbrojtur shëndetin e popullatës dhe gjithashtu aftësinë tonë si komb për t’u rikuperuar pasi të ketë mbaruar kriza. Ja pse.

Si shumë studiues të tjerë të shëndetit mendor, ne shpejt e kuptuam rëndësinë e të kuptuarit se si pandemia ndikoi në mirëqenien e njerëzve të zakonshëm. Duke punuar me kompaninë e sondazhit Qualtrics, duke filluar nga data 23 mars 2020 (java e parë e bllokimit) ne rekrutuam 2,025 të rritur që ishin përfaqësues të popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar, duke përfshirë moshën, seksin, të ardhurat e familjes, qëndrimet politike dhe shumë faktorë të tjerë. Ne matëm shëndetin mendor, por gjithashtu synuam ta bënim sondazhin tonë sa më të gjerë, duke pyetur për marrëdhëniet familjare, respektimin e distancimit social, qëndrimet ndaj vaksinave, besimin në teoritë e konspiracionit Covid-19 dhe shumë gjëra të tjera. Ne i kemi ndjekur këta njerëz që nga ajo kohë dhe kemi përdorur metoda të tjera të tilla si intervista telefonike dhe teste psikologjike dhe ditarë të bazuar në internet për të pasuruar kuptimin tonë. Ne gjithashtu kemi ndihmuar miqtë në vendet e tjera për të filluar sondazhe paralele. Çfarë kemi gjetur?

Do të duhet një përpjekje e madhe për të lidhur të gjitha këto të dhëna dhe për të krijuar një pamje më të qartë të mënyrës sesi ka dalë popullsia në Mbretërinë e Bashkuar në këto kohë të jashtëzakonshme, por tashmë mund të shohim disa modele të rëndësishme. Në javën e parë të bllokimit, ne pamë nivele të larta depresioni, ankthi, stresi sesa ishin raportuar në sondazhe e mëparshme të popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar dhe gjetje të ngjashme janë raportuar nga studiues të tjerë në Mbretërinë e Bashkuar dhe gjetkë. Në të gjithë këto studime, dukej se njerëzit që kishin vuajtur më parë nga vështirësitë e shëndetit mendor, ishin më të varfër, të vuajtur, ose me fëmijë të vegjël në shtëpi.

Por vetëm disa studime kanë ekzaminuar ndryshimet që kanë ndodhur që nga ajo periudhë e parë e bllokimit, dhe kur këto ndryshime janë ekzaminuar shfaqet një pamje tjetër. Ne kemi parë një ulje të përgjithshme të numrit të njerëzve që raportojnë nivele “mbi prag” të simptomave psikiatrike dhe gjetje të ngjashme janë raportuar nga grupe të tjera kërkimore. Kjo pamje e adaptimit dhe elastikës nuk duhet të jetë befasuese, sepse ne e dimë nga studimi i mëparshëm që traumat individuale, ndërpersonale (për shembull, sulmet seksuale) janë shumë më të dëmshme mendërisht sesa traumat kolektive të tilla si fatkeqësitë natyrore. Kjo të paktën pjesërisht sepse lidhjet e forta shoqërore i mbrojnë njerëzit nga stresi dhe, gjatë një krize, njerëzit shpesh bashkohen për të ndihmuar njëri-tjetrin, duke krijuar një ndjenjë të përkatësisë dhe një identitet të përbashkët me fqinjët.

Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme të pranohet se nivelet mesatare të simptomave psikologjike në popullatë nuk mund të jenë kurrë veçanërisht informuese. Edhe sikur të kishte vërtet një valë të sëmundjeve mendore, çfarë do të ishte në gjendje të bënte dikush për këtë? Në vend të kësaj, kur përdorim metoda të përparuara statistikore për të zbuluar modele të ndryshme të ndryshimit, ne shohim se shumica e popullsisë (56.5% në rastin e ankthit dhe depresionit) kanë qenë elastike, duke mos treguar prova të sëmundjes mendore në çdo kohë. Këto janë në kontrast me një grup të vogël që kanë qenë jo mirë gjatë gjithë kohës (6.5%), disa që janë përkeqësuar pasi kanë filluar me simptoma të lehta (17%) ose të moderuara (11.5%) dhe disa që kanë treguar përmirësim të konsiderueshëm në shëndetin e tyre mendor (8.5%) ) Pra, në total, rreth një e katërta e popullsisë po ecën keq. Kjo pamje e asaj që mund të quajmë “shpate të ndryshme për njerëz të ndryshëm” nuk duket si një cunam.

Në përgjithësi, kemi zbuluar se individët me një histori të sëmundjes mendore, të cilët ishin të vetmuar, të cilët ishin intolerantë ndaj pasigurisë, të cilët ishin të prirur për ankthin e vdekjes dhe të cilët mendonin se kishin pak kontroll mbi jetën e tyre kishin tendencë të ecnin keq. Në një studim të veçantë të popullsisë spanjolle me miq në Madrid, ne gjithashtu zbuluam se njerëzit që filluan me besime pozitive për botën (ata menduan se bota ishte në thelb një vend i mirë) shpesh përjetuan “rritje post-traumatike”; ata përdorën pandeminë si një mundësi për të rivlerësuar jetën e tyre dhe për të ndryshuar për mirë.

Por pandemitë janë dinamike dhe shumëplanëshe, kështu që mënyra sesi njerëzit reagojnë me kalimin e kohës varet jo vetëm nga ku fillojnë, por edhe nga mënyra sesi zhvillohen ngjarjet. Është e rëndësishme të pranohet se disa nga pasojat e pandemisë kanë qenë të dobishme, njerëzit që kanë mbajtur punën e tyre shpesh kanë kursyer para, udhëtimi ditor është eliminuar për disa, dhe kemi gjetur se shumica e prindërve të fëmijëve më të mëdhenj kanë shijuar të kenë fëmijët në shtëpi edhe pse, siç është vërejtur tashmë, të kesh fëmijë të vegjël në shtëpi është stresuese.

Ne zbuluam se kërcënimet ekonomike të lidhura me pandeminë ishin më të lidhura me simptomat, ndërsa ekspozimi ndaj virusit dukej se kishte pak efekt (megjithëse shumë pak nga shembulli ynë kanë kërkuar trajtim spitalor dhe ne e dimë nga studime të tjera që ata që e bëjnë këtë ka shumë të ngjarë të vuajë nga çrregullimi i vazhdueshëm i stresit post-traumatik).

Për shkak të implikimeve të tij të zymta, rrëfimi “cunami” mbart rrezikun për t’u bërë një profeci vetë-përmbushëse. Kuptimi ynë më i nuancuar i efekteve psikologjike të pandemisë, përkundrazi, ka pasoja praktike. Qeveria mund të ruajë më shumë shëndetin mendor të popullatës duke mbrojtur njerëzit nga pasojat ekonomike të pandemisë dhe duke siguruar mbështetje praktike për prindërit e fëmijëve të vegjël. Kur burime shtesë janë në dispozicion për shërbimet e shëndetit mendor, ato duhet t’u drejtohen atyre që janë më të prekshëm, për shembull ata me vështirësi të mëparshme të shëndetit mendor, ose atyre që janë shtruar në spital për shkak të virusit, ose punonjësve të vijës së parë.

Studime të tilla mund të ndihmojnë në sigurimin e kornizës për një strategji të rezistencës në mbarë Mbretërinë e Bashkuar. Kur kriza tjetër e një shkalle të ngjashme të godasë kombin tonë, ne shpresojmë se do të jemi më të përgatitur për t’i bërë ballë tronditjes.