“S’ka udhëtime dhe aktivitete për ata që nuk e bëjnë vaksinën kundër koronavirusit”

Ministri i ri për shpërndarjen e vaksinës në Mbretërinë e Bashkuar ka në plan për të penalizuar ata që nuk duan ta bëjnë vaksinën kundër koronavirusit.

Konkretisht, propozimi  parashikon kufizim të jetës normale, duke mos i lejuar në bare dhe restorante, dhe as të udhëtojnë apo të shkojnë në palestra.

Midis shumë ndalimeve gjithashtu ai i udhëtimit, prenotimi i një fushe futbolli për një lojë me miqtë, anëtarësimi në palestër.

Me pak fjalë, një seri kufizimesh aq kohë sa të shtyjnë të gjithë të pranojnë ilaçe anti-koronavirus, rreth të cilave mbetet sekreti më absolut: pa të dhëna publike për provat, pa regjistrim në EMA, Agjencia Evropiane e Barnave.

Debati menjëherë u ndez në Mbretërinë e Bashkuar, ku, ndryshe nga Italia (e cila do të duhet të presë të paktën janarin 2021), 800,000 doza të prototipit janë tashmë në shpërndarje e sipër.

“Restorantet, baret dhe kinematë mund të largojnë klientët nëse nuk janë vaksinuar”, tha nënsekretari i Shëndetësisë Nadhim Zahawi.

Duke specifikuar që, megjithëse profilaksia është vullnetare, “disa vende – përfshirë fushat sportive – mund ta kërkojnë atë si një kërkesë për të autorizuar hyrjen. Do të ishte një mesazh i fortë në favor të vaksinës për familjet, komunitetin dhe vendin”.

Qeveria, sipas Zahaëi, po studion një lloj “pasaporte”, të mohuar nga Ministri Michael Gove i cili ka mohuar çdo lëvizje të ardhshme në atë drejtim për të qetësuar polemikat që kanë lindur ndërkohë. Megjithatë së shpejti bota mund të vaksinohet vetëm.