Shkencëtarët të alarmuar, zbulimi që i la pa fjalë: Ç’po ndodh?

Për herë të parë që kur filluan regjistrimet, vatra kryesore e akullit të detit Arktik në Siberi ende nuk ka filluar të ngrijë në fund të tetorit.

Ngrirja e vonuar vjetore në Detin Laptev është shkaktuar nga nxehtësia e zgjatur në Rusinë veriore dhe ndërhyrja e ujërave të Atlantikut, thonë shkencëtarët e klimës që paralajmërojnë për efektet e mundshme goditëse në të gjithë rajonin polar.

Temperaturat e oqeanit në zonë u ngjitën kohët e fundit në më shumë se 5C mbi mesataren, pas një thyerje rekord të valës së nxehtësisë dhe rënies jashtëzakonisht të hershme të akullit të detit dimrin e kaluar.

Nxehtësia e bllokuar kërkon një kohë të gjatë për t’u shpërndarë në atmosferë, madje edhe në këtë kohë të vitit kur dielli zvarritet mbi horizont për pak më shumë se një orë ose dy çdo ditë.

Grafikët e shtrirjes së akullit të detit në Detin Laptev, të cilët zakonisht tregojnë një impuls të shëndetshëm sezonal, duket se kanë një vijë të sheshtë. Si rezultat, ekziston një sasi rekord e detit të hapur në Arktik.

“Mungesa e ngrirjes deri më tani këtë vjeshtë është e pashembullt në rajonin e Arktikut Siberian”, tha Zachary Labe, një studiues postdoktoral në Universitetin Shtetëror të Kolorados. Ai thotë se kjo është në përputhje me ndikimin e pritur të ndryshimit të klimës nga ndikimi i njerëzve.

“2020 është një vit tjetër që është në përputhje me një Arktik që ndryshon me shpejtësi. Pa një reduktim sistematik të gazrave serë, gjasat e verës sonë të parë ‘pa akull’ do të vazhdojnë të rriten nga mesi i shekullit 21 ’, shkroi ai.

Vala e nxehtësisë siberiane e këtij viti u bë të paktën 600 herë më e mundshme nga emetimet industriale dhe bujqësore, sipas një studimi të mëparshëm.