Misteri, liqeni “me fuqi” të pazakonta

Liqeni Kivu është një nga ujërat më të çuditshëm të Afrikës. Kivu nuk sillet si shumica e liqeneve të thella.

Në mënyrë tipike, kur uji në sipërfaqen e një liqeni ftohet – nga temperaturat e ajrit të dimrit ose lumenjve që sjellin shkrirjen e borës në pranverë – ai ujë i ftohtë, i dendur zhytet dhe uji më i ngrohtë, më pak i dendur ngrihet nga thellësia e liqenit.

Ky proces, i njohur si konvekcion, në përgjithësi i mban sipërfaqet e liqeneve të thella më të ngrohta se thellësitë e tyre.

Por në Liqenin Kivu, rrethanat kanë komplotuar për të bllokuar këtë përzierje, duke i dhënë liqenit cilësi të papritura – dhe pasoja të habitshme.

Duke kaluar kufirin midis Ruandës dhe Republikës Demokratike të Kongos, Kivu është një nga një varg liqenesh që rreshtojnë Luginën e Riftit të Afrikës Lindore, ku kontinenti Afrikan po tërhiqet ngadalë nga forcat tektonike.

Sforcimet rezultuese hollojnë koren e Tokës dhe shkaktojnë aktivitet vullkanik, duke krijuar burime të nxehta poshtë Kivu që ushqejnë ujë të nxehtë, dioksid karboni dhe metan në shtresat fundore të liqenit.

Mikroorganizmat përdorin disa nga CO2, si dhe lëndë organike që zhyten nga lart, për të krijuar energji, duke prodhuar metan shtesë si nënprodukt.

Këto gazra zakonisht do të flluskojnë nga uji, por thellësia e madhe e Kivu – më shumë se 460 metra (1,500 këmbë) në pikën e saj më të thellë – krijon aq shumë presion saqë ato mbeten të tretura.

“Kivu ka potencialin për një shpërthim të madh, katastrofik, ku shumë milje kub gaz do të lirohen”, thotë limnologu Sergei Katsev i Universitetit të Minesotës Duluth.