A ke dëgjuar ndonjëherë për një qytet në juglindje të Shqipërisë? Quhet Korçë, sigurisht që ke dëgjuar…

A ke dëgjuar ndonjëherë për një qytet në juglindje të Shqipërisë? Quhet Korçë, sigurisht që ke dëgjuar, ne qoftë se nuk ke dëgjuar, më vjen shumë keq për ty!

Duhet me se s’bën që ta shohësh, ta vizitosh, ta prekësh, ta ndjesh, të bëhesh njësh me të, dhe nëse arrin të bëhesh njësh me të, nuk do largohesh kurrë prej saj.

Do ngjitesh si me zamkë (thonë korçarët e vjetër), sepse Korça të ngop dhe të bën të dehur, të bën të ndjehesh rrëzëllitës kur ti kalon përgjatë rrugicave me kalldrëm, ndjehesh serenatist kur kalon poshtë ballkoneve ta mbushura plot me mëllaga apo me jargavanë, ndjesh piktor si Vangjush Mio kur shkon lart mbi kodrat e qytetit dhe shikon nje peisazh piktoresk të qytetit dhe të fushës së Korçës, ndjehesh fotograf si Sotiri apo edhe si Gjon Mili sepse ke plot ç’të shkrepësh në atë qytet, ndjehesh aktor filmash si Pandi Raidhi, Stavri Shkurti, Aleko Prodani e të tjerë sepse në çdo rrugice të kujtohet një film i vjetër shqiptar, ndjehesh poezi si ato të Skënder Rusit kur ulesh të pish nje kafe ne një nga kafenetë e shumta në Pazar apo në kembësoren e qytetit.

Do të ndjehesh vërtet edhe nikoqir, sikur je autokton, kur shikon burra e gra që fusin drutë e zjarrit nëper shtëpite e tyre duke u bërë gati për dimrin e bukur edhe ftohtë, madje edhe do habitesh disi kur shikon disa petë brumi të varura nëper ballkone dhe kur pyet se cfarë janë ato, të përgjigjen : – “Vertet nuk ke ngrënë petka?”

Ah sa e bukur është kjo përkëdhelia që këta i bëjnë çdo fjale, e trajtojnë sikur e kanë fëmijë të vogël, e shohin si të dashurën e tyre. E dua shumë gjuhën e tyre…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *